is met succes toegevoegd aan uw winkelwagen.

André Kuipers, niet zomaar een ambassadeur

Door 19 februari 2018Nieuws
Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC

Af en toe komt astronaut André Kuipers langs op de afdelingen van het Emma Kinderziekenhuis AMC en bij Emma TV. Waarom eigenlijk?

Astronaut André Kuipers komt eens in de paar maanden bij het Emma op bezoek. Daar geeft hij lezingen, gaat hij langs bij de kinderen en doet hij bijvoorbeeld mee aan Emma TV. Hij was er op 10 januari 2018 en vertelde ons over hoe het is om ambassadeur voor Stichting Steun Emma te zijn.

Bekijk hier de video die André Kuipers speciaal voor Stichting Steun Emma heeft opgenomen. 

Ambassadeur Steun Emma

“Ik wilde graag arts worden, en als echte Amsterdammer ben ik naar de Universiteit van Amsterdam gegaan. Het Emma Kinderziekenhuis lag toen nog aan de Sarphatistraat en daar heb ik mijn stage Kindergeneeskunde gelopen. Hierdoor heb ik al lange tijd een link met het Emma. De betrokkenheid is groot omdat het zusje van mijn vrouw ook in het Emma heeft gelegen toen zij leukemie had. Zij is hieraan helaas overleden in 1976. Mensen worden nu eenmaal ziek, daar zit een natuurlijk aspect aan. Maar het hoort niet bij kinderen. Het is heel frustrerend als dit wel gebeurt.”

De band met je kind

“De band die je hebt met je kind is heel belangrijk. Dat is iets heel biologisch, dat zie je overal in de natuur. Ik sprak gister met mijn moeder, die is 82. Zij kwam als jonge vrouw van 20 in het ziekenhuis en moest daar voor het eerst bevallen. Het was toen echt nog een andere tijd, 1958 hebben wij het dan over. Kinderen werden meteen gescheiden van de ouders. Ik was kerngezond, maar omdat het ‘s avonds laat was, werd iedereen geacht te slapen en werd ik direct op een andere zaal gelegd. Mijn moeder lag daar in het donker met het gevoel ‘mijn kind is weg’. Ze heeft nog snel even gekeken of er ergens een vlekje zat, zodat ze mij later zou kunnen herkennen. Mijn vader was gewoon thuis in die tijd. Dus mijn moeder lag daar in een donkere zaal, net bevallen, te wachten tot zij haar kind mocht zien. Maar dat kind werd gewoon in een zaal met andere kinderen gestopt. Bizar was dat. Daar heeft zij het nog steeds over.”

“Het is zo belangrijk dat de contacten tussen ouders en kind zo goed mogelijk zijn. Die band die je moet hebben met je kind, dat is al bij gezonde kinderen. Ik heb in de loop der jaren gezien dat dit voor het hele Emma Kinderziekenhuis is gebeurd. Ouders kunnen vaker en dichter bij hun kinderen zijn. Zo zijn er steeds meer mogelijkheden tot een normale band. Om dat ook op de IC Neonatologie te kunnen doen is mooi. Want daar in het ziekenhuis begint het allemaal, zelfs bij mijn eigen moeder. Het is prachtig dat er nu één specialistische afdeling van IC Neonatologie komt van AMC en VUmc, zodat wij voor heel het land een expertisecentrum worden.”

André Kuipers gaat langs de bedden in het Emma Kinderziekenhuis

“Ik probeer daaraan mijn steentje bij te dragen. Met het uiteindelijke doel dat de
band tussen kinderen en ouders al zo vroeg mogelijk zo hecht mogelijk wordt.”

Maak ons nog beter

Ik hoop dat wij met de campagne ‘Maak ons nog beter’ een enorme bewustwording in Amsterdam kunnen veroorzaken. Zelf probeer ik daaraan mijn steentje bij te dragen. Met het uiteindelijke doel dat de band tussen kinderen en ouders al zo vroeg mogelijk, zo hecht mogelijk wordt. Wat zowel in de ruimte als bij IC Neonatologie ongelofelijk belangrijk is, is de techniek. Er is ontzettend veel techniek op hoog niveau om die kinderen, de vechters met een enorme levenswil, te kunnen helpen. Je moet daarbij oppassen dat het niet alleen techniek is, want die band, daar gaat het natuurlijk om. En daar werkt het Emma hard aan. Bijvoorbeeld door oudereducatie, waar ouders technische verpleegkundige handelingen bij hun kind leren en hiermee tegelijkertijd de band opbouwen met hun kind. Ik vind dat een hele mooie ontwikkeling.”

 

Nicole Meijer, commercieel directeur bij Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC over oudereducatie: “Ouders krijgen steeds meer een participerende rol in de verzorging van hun kind. De eerste IC hulp is uiteraard aan de zorgverleners in het Emma. Maar als kinderen er langer liggen en ze komen steeds een stapje verder, dan kunnen ouders ook een ondersteunende rol bieden aan het verzorgend team. Om op die manier de band tussen ouder en kind te versterken. Dit gaat echt om technische handelingen, zoals het vervangen van een sonde. Kleine verpleegkundige ondersteuning. Je ziet de band tussen ouder en kind heel snel groeien. En uiteindelijk zijn er ook gewoon harde cijfers vanuit Amerika, dat kinderen eerder naar huis kunnen. Momenteel liggen de kinderen op de zaal en hun ouders komen op bezoek. Straks participeren ouders echt in de zorg voor hun kind.”

De aarde is een kwetsbare baby

“Het is geweldig om in de ruimte te zijn. Het doet zo veel met je. Je karakter verandert niet, daar geloof ik niet in. Maar je ervaart de kwetsbaarheid van de mens. Ik kreeg een claustrofobisch gevoel in de ruimte, niet voor mezelf, maar voor de planeet. Ik vloog over India heen tijdens mijn eerste vlucht. Toen dacht ik wauw, er woont een miljard mensen daar. En over anderhalf uur zie ik ze alweer. En die mensen daar denken allemaal dat de aarde oneindig is en ik zie dat het heel beperkt is. De aarde is gewoon maar een kwetsbare baby. En daar moeten wij, net zoals op de afdeling IC Neonatologie, heel voorzichtig mee omgaan.”

De ruimtevaart in het Emma

“De ruimtevaart spreekt heel veel mensen aan. Tegelijkertijd kun je daar dus heel veel goede dingen mee doen. Je kunt goed overbrengen hoe mooi maar kwetsbaar de aarde is, maar ook hoe leuk wetenschap en techniek is. Op deze manier kun je natuurlijk de ruimtevaart op een mooie manier gebruiken om de kinderen die in het Emma verblijven een beetje een mooie tijd te geven.”