is met succes toegevoegd aan uw winkelwagen.

Julia Kaan (14) wil astronaut worden: ‘Ik wil het zó graag’

Door 18 december 2017Nieuws
BN De Stem

Julia Kaan (14) wil astronaut worden: 'Ik wil het zó graag'

DONGEN – Voor Julia Kaan (14) geen posters van popsterren boven haar bed, maar platen van Mars. Ze wil astronaut worden.,,Al sinds het eerste jaar op het Cambreur ben ik helemaal ruimtegek”, vertelt de derdejaars vwo-leerling enthousiast. ,,Door filmpjes op YouTube over de NASA, de ESA. Vooral over gewichteloosheid. Dat vind ik helemaal geweldig. Ik wil ook de techniek in, en naar ISS.”

Astronaut André Kuipers bij Cambreur College in Dongen: ‘Plassen doe je in een soort stofzuiger’

,Bij mij begon het ook in de brugklas”, herkent André Kuipers het verhaal van Julia. ,,Ik kreeg science-fictionboekjes van mijn oma en was meteen verkocht. Ik keek naar IMAX-films en zag de eerste spaceshuttle. Wauw, dat wilde ik ook.”

Bèta

Als geen ander weet Kuipers wat je moet doen om astronaut te worden. ,,De kans dat je astronaut wordt, is klein. Toen ik solliciteerde, waren er tienduizend andere sollicitanten. Maar wil je het graag, dan moet je er gewoon voor gáán. Lukt het niet, dan heb je het in ieder geval geprobeerd.”

,,Je moet motivatie, doorzettingsvermogen en geduld hebben en wat ik noem: frustratietolerantie. Een studie Frans, daar heb je niets aan. Zelf ben ik opgeleid tot arts. Maar ga een technisch of wetenschappelijk vak doen, biologie, oceanologie, vulcanologie, elektrotechnisch ingenieur; het maakt niet uit, als het maar bèta is”, adviseert hij Julia, die nog niet weet welke richting ze straks opgaat.

Maar de woorden van Kuipers zijn niet aan dovemansoren besteed, ook al blijkt daaruit wel dat het vak van astronaut niet allemaal rozengeur en manenschijn is. Het schrikt Julia niet af: ,,Ik wil het zó graag. Ik heb het er allemaal voor over.”