is met succes toegevoegd aan uw winkelwagen.

André Kuipers lanceert scholieren naar de ruimte met SpaceBuzz

Door 19 december 2018Nieuws
Onthulling innovatief virtual reality-lesprogramma

André Kuipers lanceert scholieren naar de ruimte met SpaceBuzz

19 december 2018 – Astronaut André Kuipers heeft vandaag in Hilversum de eerste SpaceBuzz ter wereld onthuld. Hiermee kunnen schoolkinderen vanaf 2019 – virtueel – naar de ruimte reizen. Aan het bijzondere raketvoertuig, voorzien van de nieuwste virtual reality-technieken, werd ruim anderhalf jaar gewerkt door creatieven, programmeurs, technici en onderwijsspecialisten.

Wanneer astronauten de aarde vanuit de ruimte zien, raken ze overweldigd door de schoonheid van onze planeet. Maar ze zien ook dat de aarde kwetsbaar is: een blauwe bol vol leven in een verder onleefbaar heelal. Deze indringende ervaring – het overview effect – inspireert astronauten om in actie te komen voor het behoud van planeet aarde. SpaceBuzz maakt van schoolkinderen astronauten en laat ook hen het overview effect ervaren.

Levensecht

De SpaceBuzz is een levensecht raketvoertuig van ruim 15 meter. De raket is uitgerust met negen bewegende stoelen en de modernste VR-headsets die het samen mogelijk maken de ruimtevlucht zo getrouw mogelijk na te bootsen. Dat geldt eveneens voor de voorbereiding en afronding van de ruimtemissie, die vorm kreeg in nauwe samenwerking met André Kuipers. Vóór, tijdens en na de ruimtevlucht krijgen kinderen begeleiding van Mission Control. Deze digitale leeromgeving leidt de kinderen op tot astronaut. Na afloop van de ruimtemissie met SpaceBuzz werken kinderen met Mission Control uit wat ze van hun ruimtemissie hebben geleerd. Sluitstuk van het educatieve programma is een heuse persconferentie voor andere klassen, familie, vrienden en mogelijk de lokale pers.

Onderzoek

SpaceBuzz, een non-profit initiatief van de stichting Overview Effect Foundation (ANBI), richt zich met name op kinderen in groep 7 van de basisschool. Wanneer kinderen vóór het verlaten van de basisschool op speelse wijze kennismaken met een nieuw perspectief op hun eigen wereld, is de kans groot dat ze daar op latere leeftijd iets mee zullen doen. Om de effecten van virtual reality van het lesprogramma te onderzoeken, werkt SpaceBuzz samen met prof. dr. Max Louwerse, professor Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie van de Tilburg University.

Wereldwijde missie

SpaceBuzz start in Nederland, maar heeft een wereldwijde missie. Het programma is voor andere landen vrij beschikbaar. ‘Onze droom is dat zo veel mogelijk kinderen in de wereld de impactvolle ervaring van astronauten kunnen meemaken,’ aldus stichtingvoorzitter Zoran Van Gessel. De start van SpaceBuzz is door private fondsen en donateurs financieel mogelijk gemaakt. Het komend halfjaar wordt het programma met geselecteerde scholen verder ontwikkeld in aanloop naar de internationale lancering die is voorzien in oktober 2019, waarna ‘SpaceBuzzen’ op meerdere plekken in de wereld scholen zullen gaan bezoeken.

Earth Rise

Het moment van de SpaceBuzz-onthulling is bewust gekozen. Op 24 december 2018 is het vijftig jaar geleden dat mensen voor het eerst met eigen ogen zagen hoe de aarde opkwam achter de horizon van de maan. De beelden van de blauwe aardbol tegen het zwarte hemeldecor, gemaakt door de bemanning van Apollo 8, werden wereldberoemd onder de naam ‘Earth Rise’. Deze unieke blik op onze aarde en dat wat dit doet met mensen – het overview effect – vormt het fundament onder SpaceBuzz.

Credits foto: Remko de Waal