is met succes toegevoegd aan uw winkelwagen.

Drentse André het astronautje schittert in AH-schappen

Door 3 juni 2017In de media

ZEIJEN Razend populair is de Albert Heijn-actie waarbij kinderen ruimtevaartplaatjes van astronaut André Kuipers kunnen sparen. Illustratrice Natascha Stenvert (46) uit Zeijen heeft een rol in het geheel.

 

Op wat voor manier bent u betrokken bij de campagne?

„Met de 160 plaatjes zelf heb ik niet zo veel te maken, maar in alle 1000 winkels van AH staan grote displays met ruimtevaartproducten. De artikelen voor kinderen jonger dan 6 jaar zijn van André het astronautje. En die heb ik getekend.”

 

Want André het astronautje, dat is…?

„De hoofdpersoon in de prentenboeken die ik met André Kuipers maak. Toen André naar het internationale ruimtestation ISS ging, had hij altijd skypecontact met zijn twee jongste kinderen. Hij vertelde ze verhaaltjes over zijn werk in de ruimte. Zijn vrouw vond die verhaaltjes zo leuk, dat ze zei: je moet er een prentenboek van maken. Voor de illustraties kwamen ze bij mij terecht. Ze waren geloof ik nogal gecharmeerd van mijn werk.”

 

Dus je werkt nauw samen met André Kuipers?

„Dat klopt. Deel 3 komt halverwege september uit en er zijn ook nog twee peuterboekjes onderweg. We overleggen alles, want het moet feitelijk allemaal wel kloppen. In deel 2 gaat André het astronautje bijvoorbeeld spieroefeningen doen in de ruimte, op een hometrainer. Ik had een zadel op de hometrainer getekend, maar dat kan helemaal niet. Je kunt niet zitten in de ruimte: er is geen zwaartekracht dus je zweeft van je zadel af. Trouwens, toen André in het ISS zat, werden mijn prenten al naar hem opgestuurd. Mijn prenten zijn dus min of meer in de ruimte geweest, ha ha.”

 

En wat voor producten zijn er gemaakt van die illustraties?

„Een doeboek, kleurplaten, knutselpaketten en pluche poppetjes, bijvoorbeeld. En er is een speciaal boek verschenen voor deze AH-actie. Daarin staat bijvoorbeeld welke planeten ons zonnestelsel kent. Alles wat in dat boekje staat heb ik getekend. Ik ben zo trots als een hond met zeven staartjes. Ik maak die illustraties op een tekentablet achter mijn computer in Zeijen, en nu duiken ze opeens overal op.”

 

Waarom besteedt de AH zo veel aandacht aan de ruimte?

„Dit jaar bestaat ruimtevaart 6o jaar. André heeft zelf een AH-verzamelalbum over techniek uit 1953, een tijd waarin ruimtevaart nog niet eens bestond. Vanuit zijn missie om kinderen te laten zien hoe boeiend ruimtevaart, wetenschap en techniek zijn en hoe kwetsbaar onze planeet is, heeft hij de AH benaderd of ze een spaaractie rondom ruimtevaart en duurzaamheid interessant zouden vinden. In de spaaractie staat educatie centraal.”