is met succes toegevoegd aan uw winkelwagen.

Astronaut André Kuipers treedt op voor 500 Achterhoekse kinderen

Door 8 februari 2018Nieuws
de Gelderlander

DOETINCHEM - Hij kwam op als een rockster en gaf een flitsende show voor bijna 500 kids. André Kuipers, onze eigen astronaut, is een kinderidool. Hij wil ze warm maken voor techniek.

,,Vijf-vier-drie-twee-één”, tellen de kinderen uit volle borst, en daar daalt André Kuipers, in zijn blauwe overall, de trap af van de hal van Hogeschool Iselinge in Doetinchem. Bijna 500 kinderen van achttien Achterhoekse basisscholen juichen hem toe. Hi-fivend baant hij zich een weg door de meute naar het podium. Er is, naast bioloog Freek Vonk, geen wetenschapper die zo populair is bij kinderen als Kuipers.

Het verhaal gaat verder onder de foto’s.

Bijna 500 kinderen waren op de show afgekomen.

Bijna 500 kinderen waren op de show afgekomen. © Menno Pols/DG

Hij toert door het land om techniek te promoten bij kinderen. En dat lukt. De kinderen hangen aan zijn lippen. Kuipers is een geboren verteller met een enorme uitstraling en zijn verhaal is fascinerend. Hij maakte twee ruimtereizen naar het internationaal ruimtestation ISS, dat in een baan om de aarde draait, één van elf dagen (2004) en één van 193 dagen (2011/2012). Vooral de gewichtloosheid in de ruimte is vervreemdend. Het heeft overal invloed op. ,,In de ruimte word je twee tot vier centimeter langer, omdat er geen zwaartekracht is die op je drukt. Daar krijg je in het begin pijn in je rug van. Het vocht gaat zich door de gewichtloosheid veel meer door je lichaam verdelen, waardoor het lijkt alsof je griep hebt. De eerste dagen in de ruimte voel je je niet lekker.”

Steeds mogen er kinderen op het podium vragen stellen aan Kuipers. Kun je ook huilen in de ruimte, wil een kind weten. ,,Het kan wel”, zegt Kuipers, ,,maar het is wel raar. Op vrijdagavond keken we altijd een film in het ruimtestation. Vaak waren dat lachfilms. Soms moest ik huilen van het lachen. De tranen blijven dan als bolletjes op je ogen liggen, en dat prikt.”

André Kuipers geeft uitleg over de ruimte.

André Kuipers geeft uitleg over de ruimte. © Menno Pols/DG

Tess van de Sint Ludgerusschool in Zwolle bij Groenlo wil weten wat Kuipers het meeste had gemist in de ruimte. ,,Een douche”, is het antwoord. ,,Ik heb me een half jaar niet kunnen douchen.” In een filmpje is te zien hoe Kuipers zich in het ISS wast. Het water dat hij over zijn kale hoofd giet, blijft er als een hanenkam van gel op liggen. Fascinerend.

Alle aandacht voor de show van Kuipers.

Alle aandacht voor de show van Kuipers. © Menno Pols/DG

Nederland gezien vanuit het ISS.

Nederland gezien vanuit het ISS. © Menno Pols/DG

Maarten (11) wil wel astronaut worden
De show van Kuipers is opgezet om meer kinderen voor techniek te interesseren. Die opzet lijkt redelijk geslaagd. Verschillende Achterhoekse laten na afloop weten wel iets te zien in een technische studie. Zonne (10) van de Sint Liboriusschool in Dinxperlo vond het optreden van Kuipers ‘interessant’. ,,Leuk dat zo’n beroemde Nederlander zo maar naar Doetinchem komt. Over wat ik wil worden, heb ik nog nooit nagedacht. Maar techniek vind ik wel leuk.” Rafa (10), die naast haar zit, heeft zijn keus al gemaakt. ,,Ik wil politie worden.”
,,Ik vond het heel leuk, vooral de experimentjes”, zegt Lizza (10) van basisschool ‘t Montferland in ‘s Heerenberg. ,,Zoals toen die prop verbrandde.” Ze verwijst naar een kleine demonstratie waarbij Kuipers liet zien wat er gebeurt met objecten die met grote snelheid in de dampkring komen. ,,Maar ik hoef zelf niet per se de ruimte in. Ik denk niet dat ik voor techniek ga kiezen.”
Haar schoolgenoot Maarten (11) ziet het wel zitten om de aarde te verlaten. ,,Als het kan wil ik wel astronaut worden.”