is met succes toegevoegd aan uw winkelwagen.

Jinek: André Kuipers: “Ik kreeg een claustrofobisch gevoel”

Door 28 juni 2017In de media

Het is vijf jaar geleden dat astronaut André Kuipers terug kwam uit de ruimte! Sinds zijn thuiskomst is hij een onvermoeibare bron van enthousiasme over de ruimte en de aarde. Op 30 juni vertrekt hij naar Kazachstan om terug te gaan naar de plek waar zijn reis naar de ruimte begon: de lanceerbasis Bajkonoer. Bij Jinek vertelt hij over zijn missie om de ruimte naar de aarde te krijgen in zijn nieuwe grote project in Ziggodome.

 Zo ziet de aarde eruit

“Je ziet een fantastische planeet vanuit de ruimte. Prachtige kleuren, turquoise wateren, rode woestijnen. ‘s Nachts is het eigenlijk nog mooier. Alsof je op een zwart tapijt vliegt met allemaal lichtjes. Maar de planeet is klein, in anderhalf uur ben je helemaal rond. Je gaat namelijk heel erg hard, 8 km per seconde, 28.000 kilometer per uur. Dus als je foto’s van Nederland wil nemen, moet je wel snel zijn. Je beseft ook hoe klein die aarde is. De vruchtbare grond is bijvoorbeeld heel erg beperkt. Ik kreeg een claustrofobisch gevoel, niet voor mezelf, maar voor de planeet. Je voelt echt dat de aarde is opgesloten in een koud, leeg, gevaarlijk heelal.”

 Iedereen kan het straks zien

Eigenlijk zou iedereen een aantal dagen per jaar in de ruimte moeten doorbrengen, maar omdat dat niet kan, komt Kuipers op 11 november met een spectaculaire show SpaceXperience in Ziggodome‎, gemaakt met de regisseur van ‘The Passion’.